Přeskočit navigaci

Nacházíte se zde: Úvod » Informace » Články » Časopis Kámen

Časopis Kámen

15. 5. 2013
Časopis milovníků kamene.

JIŘÍ SRŠEŇ – TEKAM

ZÁMĚLSKÝ PÍSKOVEC V NOVÝCH PROBARVENÍCH

Když jsem před čtyřmi roky odjížděl ze Záměle nedaleko Vamberka, točila se firma, jak říká její majitel, „kolem komína“. Měl tím na mysli, že realizovala zakázky především v blízkém okolí – na Ústeckoorlicku, Rychnovsku, Hradecku a Pardubicku. Dnes už proniká i na severní Moravu a na opačné straně se blíží k Praze. Není divu – její kvalitní pískovec zajímavých barev zaručuje trvanlivé a esteticky zajímavé výrobky a je jako stvořený pro zahradní architekturu, o kterou je dnes všeobecně velký zájem. Ale o tom už blíže majitel firmy pan Jiří Sršeň starší.

Jakou barevnou škálu nabízejí dnes těžené vrstvy ve vašem lomu a jak je v současnosti s jeho mramorováním oxidy železa?

   Stále těžíme zelený glaukonitický pískovec. Během času jsme se v lomu dostali do spodnějších vrstev, ve kterých částečně ubývá zelený glaukonit a naopak se objevuje víc oxidů železa. Prostupují pískovcem v silnějších žilách a víc ovlivňují barevnost a dekorativnost kamene. Protože jsme v lomu otevřeli další stěnu, máme dnes na výběr mezi zeleným pískovcem a pískovcem, který je mramorovaný oxidy železa; ten je podstatně tvrdší a hrubozrnnější. Na pravé straně lomu je zelený jemnozrnný pískovec, který má stopy oxidu železa výrazně probarvené do červena. A aby toho nebylo málo, ve spodních vrstvách ložiska jsme pod vrstvou jílu narazili na kámen, který má okrovou barvu; je velmi tvrdý, nehodí se tudíž pro sochařské zpracování, ovšem neobsahuje jílové shluky jako zelený pískovec a podle mého názoru bude velice vhodný pro zahradní architekturu a stavební výrobu. Přítomnost jílu v kameni totiž ovlivňuje jeho mrazuvzdornost. Okrový pískovec ze spodních vrstev je ovšem žhavá novinka a bude teprve podroben příslušným zkouškám ve Zkušebně kamene a kameniva.

Lidé se často ptají na vlastnosti vašeho pískovce. Lze je vůbec obecněji shrnout?

   Jak jsem již uvedl, tvrdost zámělského pískovce se liší podle toho, z jaké vrstvy je těžen; podobně se liší i zrnitost a také opracovatelnost. Obecně lze říci, že čím hlouběji leží těžená vrstva, tím je kámen tvrdší. Lidé dnes ovšem už mají na výběr nejen podle barvy, ale i fyzikálních vlastností.

Vaše firma se orientuje hlavně na zakázkovou výrobu. S čím tedy mohou zákazníci, kteří vás ještě neznají, počítat? Není na škodu připomenout znovu nejdůležitější výrobky…

   Preferujeme zakázkovou výrobu, přesto některé výrobky, o které je v danou chvíli největší zájem, vyrábíme na sklad. Jedná se většinou o kameny na zdění do zahrad a exteriérů vůbec. Náš další sortiment tvoří obklady, dlažby, schody, ostění, profilované parapety… Několik let je velký zájem o náš stavebnicový systém lepených pískovcových plotů, specializujeme se rovněž na obložení komínů a výrobu komínových hlav. O ty je zájem především v našem kraji, protože komínové hlavy tady mají dlouhou tradici a značnou oblibu.

Jak funguje dnes všeobecně oblíbená oblast zahradní architektury, ve vašem případě realizovaná ve spolupráci s příbuznou firmou Jan Sršeň, Dis. – Zahrady?

   Zatímco před čtyřmi roky, kdy jsme spolu naposledy hovořili, tvořila zahradní architektura 40 % našich realizací, dnes už obnáší 70 %. Zbytek připadá na stavební výrobu, ale i ta je z 90 % určena do exteriéru. Snažíme se samozřejmě nabídnout naše výrobky i do interiéru; doufáme, že se nám podaří přesvědčit zákazníky o výhodách prodyšného přírodního kamene na vnitřních stěnách jejich domovů. Masově prováděné zateplení totiž stavby svým způsobem uzavírá a domy přestávají dýchat. Přitom pískovec použitý v interiéru dokáže vzniklou vlhkost přijmout a pak ji zase vypustit; eliminuje tak klimatické nedostatky uvnitř zatepleného domu.

Vraťme se ale k zahradní architektuře…

   Musím konstatovat, že zájem o náš pískovec pro zahrady spíš roste, než klesá, jak už jsem se zmínil. Právě spolupráce s firmou mého syna Jana Sršně, který se na zahradní architekturu specializuje, zaručuje optimální využití našeho kamene v zahradních realizacích. Týká se to venkovních krbů, altánů, jezírek, solitérů, dlažeb, schodišť, zídek atd.

V 19. století se zámělský pískovec s úspěchem používal při výstavbě železničních tratí a silničních mostů. Vy jste na tuto tradici navázali pracemi na několik mostech ve východních Čechách. Rýsuje se něco nového?

   Na výstavbě tratí se dnes samozřejmě nepodílíme, ale doložené používání našeho pískovce pro tyto účely v minulosti vyvrací fámy o tom, že náš pískovec není kvalitní. Není to pravda, náš kámen se pro podobné účely používal celá staletí a stále slouží, přestože mnohé tyto stavby jsou extrémně namáhané. Pokud jde o mosty, podíleli jsme se na rekonstrukci mostu v Zemské bráně, spolu s firmou MADOS jsme pracovali na stavbě předprsní zdi a zábradlí mostu přes řeku Zdobnici u Přímu a nedávno také na opravě mostu ze zámělského pískovce ve Vamberku, kterému se u nás říká „malý Karlův most“. Poskytovali jsme kámen na opravu oblouků a nahrazovali některé díly zábradlí. Nové zakázky se zatím neobjevují.

Před lety jsme se v našem rozhovoru zmínili i o umělecké práci, k níž je váš glaukonitický pískovec jako stvořený. Zůstalo jen u pověstných zelených mužíčků – vodníků, nebo Marceli Sršňovi přibývají další sochařské realizace?

   Marcel se za poslední léta podstatně zdokonalil, provádí opravy kamenných křížků a dalších drobných kamenných památek, teď například seká sochu Krista – a stará se rovněž o zakázkovou žánrovou výrobu – hlavy zvířat, satyry, městské znaky, a i dnes ještě tu a tam o  nějakého toho vodníka…

Jaké uplatnění nachází váš rygolák a kopák?

   Obliba rygoláku rok od roku překvapivě narůstá. Je sice obtížnější s ním zdít, protože to vyžaduje určitou zručnost, ale lze jej dobře upravovat podle potřeby. Výsledný estetický dojem z takové zdi je pak velmi uspokojivý. Pokud jde o kopák, původně jsme ho sekali ručně, avšak vzhledem k tvrdosti kamene je sekání značně obtížné. Proto se dnes kámen řeže na pile a teprve pak se seká a skládá na sebe. Ve finále vypadá stěna jako by byla z kopáku, ovšem je hotová za několikanásobně kratší dobu a zákazník proto ušetří za práci. Vzhledem k nové technologii zpracování jsme rozšířili naše vybavení o katr a některé další stroje. Velmi esteticky vypadá i v gabionech.

Co dodat na závěr?

   Hodně věřím naší novince – okrově zbarvenému pískovci ze spodních vrstev ložiska. Myslím, že jím získá naše stavební výroba – i naši zákazníci.

Děkuji za rozhovor.

                                                                                                 Připravil Jiří Blahota

Kontakt:       

Jiří Sršeň - TEKAM
517 43 Záměl 9
Tel.: +420 494 546 426,
Fax: +420 494 542 652  
E-mail: tekam@tiscali.cz          
www.tekam.cz


Zpět na přehled

Poptávkový formulář



Sečtěte a zaokrouhlete (20.2 + 39.4) *

* Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Vlastnosti pískovce

Možnosti dopravy

možnosti dopravyV rámci manipulace materiálu nabízíme možnost dopravy a složení pískovcových výrobků. Více